Еньовден е. Билките днес са най-лековити. Как да спазим традицията

161

Днес е Еньовден. Един от най-магичните дни в годината. Ритуалите и вярванията, свързани с този празник са много. Според много стари вярвания, на този ден Еньо си наметнал кожуха и с обръщал към зимата. 

Рано на Еньовден, още преди изгрев се събират билки. Вярва се, че на този ден те са най-лековити. Казват, че на Еньовден различните билки имат най-голяма лечебна сила, особено сутрин, при изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.

Според народните вярвания, зя всяка болка има и билка. А на този ден в годината билките са най-лековите. Берат се сутрин, рано по росата. Преди изгрев и малко след това. Много е важен този празник за момите, които не са омъжени. Край извори, потоци и стари чешми те се събират и гадаят по различни начини за своите бъдещи женихи.

С трепет е очакван празникът от всички. Интересно е да се отбелжи, че в старо време, след Еньовден се възприема, че идва измата.

Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден е изключително подходяща за т. нар. „грабене“ (крадене) и „мамене“ (примамване) на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал – забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „хаталия“, „аталия“ (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама