Гешев: По-лесно е да караш „Майбах“ и да имаш яхти, отколкото да си вкараш средствата в ТЕЦ-а

302

Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“ – едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне.

Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол“. Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите и законите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица“, съобщи Гешев.

„Ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя от вилите, и ще си монтираш пречиствателни устройства.“

Никой не може да забрани на никого да развива бизнес, включително и с ТЕЦ-ове, и никой не иска работниците да остават без работа, но трябва да се спазват законите“, каза още Гешев.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир „Дяково“, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които незаконно се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, увери Гешев.

И допълни още, че „има основателно предположение на граждани на околните населени места, че тежкотоварни камиони изкарват от ТЕЦ-а глина, а истината е, че превозват въглища и разрушават пътната настилка. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи“, информират ПИК.

Работил по публикацията: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама