Още един сладководен вид изчезна

156

Проучване обявява древнокитайска риба меч за изчезнала. 

Китайският гребен не винаги е бил рядкост. Исторически е възникнал в много големи реки, които се вливат в Западен Тихи океан, но от 50-те години на миналия век се наблюдава най-вече в река Яндзъ, твърдят изследователите. Там също броят му намалява драстично поради прекомерния риболов, съобщава изданието Mongabay.

Главното смъртоносно действие дойде с изграждането на първия язовир на река Яндзъ, язовир Гежоуба, който блокира маршрутите на повечето мигриращи риби в реката, включително китайския гребен. Язовирът раздели популацията на рибата на две изолирани групи и попречи на възрастните риби да се придвижват нагоре по течението към хайвер, а младите риби да плуват към зоните за хранене надолу по течението.

КАДЪР: Youtube, TomoNews US
Китай прибавя рибата сред защитените си видове през 1989 г., което означава, че тя получава повече внимание от много други застрашени видове в река Яндзъ. Екипът на Wei започна да провежда по-малки локализирани проучвания от 2002 г., но не така и не успява да наблюдава конкретния вид. Според редица източници тези същества достигат 3-4 метра дължина, а теглото им е до 250 килограма. Най-големият от познатите екземпляри е стигал до 7 метра.
КАДЪР: Youtube; Amazing Places on Our Planet

Те нямат еквивалент и месото им се смяташе за деликатес. Когато броят на рибите започва бързо да намалява поради риболов и неблагоприятни условия на околната среда, тези животни дори получават прякора „речни панди“. Така пресата се опита да подчертае важността и рядкостта на вида, но за съжаление, това не успя да ги спаси. Китайският гребен вече е изчезнал вид.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама