Кейти Пери ще плати над 2 млн долара глоба за плагиатство

37

Съд в Лос Анджелис постанови певицата Кейти Пери и нейните съавтори да изплатят обезщетение от 2,78 милиона долара на християнски рапър, чиято песен са изплагиатствали в парчето си „Dark Horse“.

Сумата ще бъде преведена на рапъра Маркъс Грей с прозвището Флейм. При това самата Пери ще трябва да заплати само 20 процента от присъденото обезщетение – 550 хиляди долара. Останалата част ще бъде разпределена между нейната звукозаписна компания „Кeпитъл рекърдс“, нейните продуценти и съавтори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Единодушното решение на съдебните заседатели идва пет години след като Маркъс Грей и двама съавтори заведоха дело, обвинявайки Пери, че ритъмът и инструменталната част на половината ѝ парче „Dark Horse“ са откраднати от „Joyful Noise“ – песен, която Грей издава през 2008 г. със сценичния псевдоним Флейм.

По време на процеса Кейти Пери, която не присъства на произнасянето на присъдата, както и съавторите на „Dark Horse“ свидетелстваха, че никога не са чували „Joyful Noise“, нито познават Маркъс Грей.

„Dark Horse“ стана един от главните хитове на певицата от албума ѝ „Prism“. Композицията се задържа четири седмици на върха на хитпарада на сп. „Билборд“, а през 2015 година беше номинирана за наградата „Грами“ в категорията за най-добро поп изпълнение в дует или с група.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама