Връщат Павел Васев у нас с правителствения самолет

265

Двама специалисти по реанимация и медицинска сестра от „Пирогов“ отлетяха за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница пред „24 часа“.

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва е в будна кома в руска болница след прекаран инсулт. Няколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите това стана технически възможно преди 10-ина дни. Очакваше се медицинска преценка дали е безопасно Павел Васев да лети 2,5 часа от Москва до София.

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски посети режисьора в лечебното заведение и говори с лекуващите го го момента руски специалисти.

„Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск“, каза проф. Габровски.

Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета. След връщането в България ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на „Пирогов“, където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи алгоритъм за продължаване на лечението, обясни проф. Балтов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама