Нов пробив в лечението на рака направиха швейцарски учени

106

Учени от университета в Базел, Швейцария, откриха начин да превръщат раковите клетки в мастна тъкан, за да предотвратят развитието на рак на гърдата, като атакуват туморните клетки в точно определен момент от жизнения им цикъл.

Към момента революционният метод се прилага успешно само при мишки, пише сайтът iflscience.com, цитирана от Дарик.

Успехът на метода е описан в статия в журнала „Ракови клетки“ и се основава на процес, наречен епителен-мезенхимален преход (ЕМТ).

В отговор на условия, създавани в собствената им микросреда, епителните клетки достигат състояние на висока гъвкавост, което им позволява да се превърнат в съвсем различен вид клетка. В този момент – ЕМТ, клетката се доближава най-много до структурата на стволова клетка.
Процесът е важен за редица физиологични механизми, включително ембрионалното развитие и лечението на рани. Но за жалост има и някои странични ефекти. Раковите клетки използват EMT и неговият обратен процес мезенхималния-епителен преход (МЕТ), за да се преместят от една част на човешкото тяло в друга и да създадат метастази. Това позволява на рака да се разпространи до различни органи и тъкани и да създаде туморни образувания.

Това обаче дава на учените възможност да атакуват рака в най-уязвимото му състояние. Идеята е, че ако се атакуват раковите клетки в момента, в който са най-гъвкави и преди да са достигнали МЕТ, може би ще е възможно те да бъдат превърнати в по-малко опасни клетки и да се предотврати развитието на тумори.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама