Любопитно

Развалена риба за едни, неустоимо ястие за други

Кое е най-странното нещо, което сте яли? Каквото и да е то, със сигурност не може да се сравни с този необичаен шведски деликатес.

Сурстрьоминг (surströmming) буквално означава „кисела херинга“ и представлява традиционно шведско ястие, което се приготвя чрез ферментация на балтийска херинга. Тази практика датира от XVI век, когато методите за съхранение на храна са били ограничени. Солта е била скъпа и недостатъчна, затова рибата се е съхранявала чрез ферментация – процес, който намалява необходимото количество сол.

Как се приготвя сюрстрьоминг?

Приготвянето на сюрстрьоминг е дълъг процес, който започва с улова на херинга през пролетта. Рибата се чисти и осолява леко, след което се оставя да ферментира в големи бъчви за няколко месеца. След първоначалната ферментация, рибата се поставя в консерви, където процесът продължава. Тези консерви се оставят да „узреят“ за още няколко месеца преди да бъдат готови за консумация.

Как се консумира сюрстрьоминг?

Сурстрьоминг се сервира традиционно с тънък хляб, варени картофи, лук и заквасена сметана. Важна част от консумацията на сурстрьоминг е начинът, по който се отваря консервата. Тъй като миризмите, произведени по време на ферментацията, могат да бъдат изключително силни, консерва се препоръчва да се отваря на открито.

Ароматът на сурстрьоминг е силен и остър често описван като „изключително неприятен“ от тези, които не са свикнали с него. Въпреки това, за много шведи този аромат е свързан с традиция и носталгия.

Културна значимост

Консумацията на сурстрьоминг не е просто хранителен обичай, а културно събитие, което обединява хората. Много шведи организират специални събирания, наречени „kräftskiva“, където се събират със семейство и приятели, за да се насладят на тази уникална храна.

Сурстрьоминг е уникална част от шведската култура, която демонстрира как хората могат да се адаптират към условията на живот и да създадат традиции, които обединяват общности. Макар и да не е за всеки, този ферментирал деликатес продължава да бъде символ на шведската изобретателност и дух. Ако някога имате възможност да опитате сурстрьоминг, не се колебайте – това е автентичен вкус на Швеция, който ще ви остави незабравими спомени.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Александра Камбурова

Скорошни постове

  • България

Лятно време и 36 градуса по термометъра

**Метеорологична прогноза за 15 август** Днес, 15 август, ще преобладава слънчево и топло време в…

преди 2 часа
  • България

Челен сблъсък край Раковски: 59-годишен мъж загина

Челен сблъсък край Раковски отне живота на 59-годишен **Смърт при ПТП между Раковски и село…

преди 16 часа
  • България

Мъртва откриха изчезналата от дом за възрастни

Откриха мъртва изчезналата жена от дом за възрастни в село Вратца **Трагичен край на издирването**…

преди 17 часа
  • България

Голям пожар на магистрала „Тракия“ – километрично задръстване

Горящ камион блокира магистрала „Тракия“ **Задръстване край 155-и километър** Тежкотоварен камион се запали на 155-ия…

преди 17 часа
  • България

Жълт код за бури и жеги на 15 август

Жълт код за силен вятър и горещини на 15 август Метеоролозите предупреждават за опасно време…

преди 18 часа
  • България

Заплахи за убийство и отвлечени деца: Баща задържан

**Домашно насилие и отвличане на деца в Добри Войниково** Малко преди 23 часа снощи в…

преди 20 часа