Категории България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно почина в пловдивска болница, е усвоила милиони левове по сключени договори, пише glasnews.bg.  

По време на служебните правителства, формирани от президента Румен Радев, фирмата е печелила обществени поръчки в държавни институции и предприятия за милиони левове.

Хора, близки до разследването, се опасяват, че над действията на охранителната фирма ще бъде разпънат чадър, защото има твърдения, че тя е близка със съветник на президента и бивш главен секретар на МВР от Пловдив.

Днес Районна прокуратура – Пловдив съобщи, че наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за настъпилата смърт на 67-годишния британски гражданин в Пловдив. Той е починал на 19.06.2024 г. в УМБАЛ „Св. Георги“, в Отделението по токсикология, където е бил приет същия ден.

Установено е, че на 18 юни 2024 г., вечерта, Р.Г. е потърсил лекарска помощ в болницата. Той е бил прегледан, след което освободен. Малко по-късно Р.Г. се е върнал в болничното заведение, като е настоявал отново да бъде прегледан. Поради тази причина е бил подаден сигнал на частната охранителна фирма, ангажирана със сигурността на болницата.

Няколко служители от фирмата се отзовали пред входа на „Спешния център“ на УМБАЛ „Св. Георги“. Там възникнала конфликтна ситуация между британския гражданин и охранителите. Те се опитали да го отстранят от района на болницата, но той отказал, настоявайки да бъде прегледан от лекар, защото се чувствал зле. В това време Р.Г. е бил бутнат на земята от един от охранителите и е останал там до пристигането на полицейски екип от Второ РУ, Пловдив, където е бил подаден сигнал за инцидента, съобщиха от прокуратурата.

Охранителните камери на входа са заснели как мъжете в униформи пресичат опитите на чужденеца да влезе обратно вътре. Те го блъскат, удрят, а единият го хваща и с един удар го запраща на земята. Сцената се разиграва пред десетина души, които явно са на свиждане на свои близки. Няколко часа по-късно обаче той умира. По първоначални данни от инфаркт.

С действията охранителите са му попречили да получи медицинска помощ, а е възможно и да е получил телесна повреда, която да е довела до фаталния изход, но това ще се доказва от експертизите, които са назначени.

Твърди се още, че това не е първият случай на извършени противоправни действия от страна на охранители на фирмата.

„По досъдебното производство се извършват действия по разследването – разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, която да отговори на въпроса каква е причината за смъртта на Р.Г. и дали има травматични увреждания по тялото му, както и химическа експертиза, която да установи дали в кръвта на починалия е имало наличие на алкохол. След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи анализ и ще се извърши преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност.“, съобщиха от Районна прокуратура-Пловдив.

От кадрите се вижда, че починалият англичанин е слаботелесен, в лошо здравословно състояние и на ръст по-нисък от този на охранителите. Тук хората задават въпроса кое налага служителите на „Брадърс Секюрити“ да бъдат толкова агресивни спрямо него.

От охранителната фирма казват още в своята позиция, че: „от охранителите е поискано съдействие от служителите на спешна регистратура да не се допуска лицето до лечебното заведение, тъй като му е оказана медицинска помощ и той вече е изписан. Нарушителя се е държал арогантно, използвайки нецензурни думи и обиждайки охранителите на английски език.“.

От лечебното заведение обаче видимо се разграничиха от действията на фирмата, защото назначиха вътрешна проверка и излязоха с позиция, в която казват:

„Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив е образувала вътрешна проверка в лечебното заведение заради починал мъж с английски произход. Със заповед на изпълнителния директор е назначена комисия, която разследва случая и проверява медицинската документация. На органите на реда са предадени всички записи на видеокамерите относно инцидента.
Изпратено е писмо до управителя на охранителната фирма за незабавно обяснение и мерки. Образувано е и досъдебно производство. След неговото приключване и излизане на резултатите от проверката, ще бъде дадена подробна информация за нейните резултати“.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 11 минути
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 17 минути
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 28 минути
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 30 минути
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 32 минути
  • Любопитно

Неприятин новини за Тракийската низина. Ще стане полупустиня

"За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще продължава. Нашата противоградова система е…

преди 34 минути