Близо 600 души са без личен лекар в наше село

70
Снимка: Pixabay

В доста неприятно положение се оказват стотици хора, живеещи в село Правда, което се намира край Велико Търново. На всички тези близо 600 души се налага да пътуват до съседния град Горна Оряховица, за да получат полагащите им се здравни грижи. Това е резултат от пандемията

Според кмета Венета Василева мнозина млади пътуват до съседния град, но преди години е имало личен лекар, който е извършвал първични прегледи и обикновени манипулации. „Всичко започна с пандемията, когато възрастните хора или спряха да ходят на лекар, или го правеха много по-рядко. След това личният лекар, който обслужва населението в селото, се опита да възстанови посещенията, но беше безсмислено. Много млади хора направиха избор да не използват услугите му. Хубаво е, че се запазиха профилактичните прегледи, за които няколко пъти в годината медицинска лаборатория взема на място кръв“, заяви тя пред Нова телевизия.

По думите ѝ най-трудноподвижните хора се посещават в домовете им в кампаниите за профилактичните прегледи. „Нямаме възрастни хора, които не са обгрижвани от роднини или познати. При определен брой пациенти личните лекари трябва да бъдат задължени да открият кабинет в конкретното населено място“, смята Василева.

По публикацията работи: Пламена Сутева