Сарафов не можел да си обясни защо Гешев мълча цяла седмица след опита за атентат срещу него

91
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов излезе с официална позиция, относно случилия се опит за атентат срещу главния прокурор на България Иван Гешев. Сарафов заяви, че не може да си обясни защо Гешев е мълчал цяла седмица, вместо да даде дължимите отговори. Според Сарафов, ако Гешев е имал желание да внесе пояснение и да заяви, че не е бил в колата със семейството си, е можело да го направи още в същия ден на изявлението, по време на което излезе подобно твърдение

„Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия“. Това заяви директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

Той посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от телевизионно интервю на главния прокурор Иван Гешев.

„Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“, заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал „желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата“. По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор „даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации“.

„Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос“, попита Борислав Сарафов и категорично заяви, че до този момент за себе си няма отговор.

По публикацията работи: Пламена Сутева