Прекалили ли са полицаите, накарали клиенти на дискотека да се съблекат за проверка?

204
Кадър: bTV

Припомняме ви, че по празниците бе съобщено за провела се куриозна полицейска проверка, като клиенти на дискотека в Пловдив сигнализираха, че по време на проверката трябвало да се съблекат голи. По това време в дискотеката имало около 400 души. Клиентите са били проверявани за наркотици и твърдят, че при обиските са били принудени да се събличат.

„В случая е направено повече, отколкото е необходимо и законът позволява. Законът за МВР позволява извършването на лични обиски и проверка на лични вещи, но при условие, че се предотвратява или разкрива някакво престъпление”, коментира в ефира на Нова телевизия адвокат Людмил Рангелов.

Той посочи, че за подобно неограничено по отношение на проверените лица действие до момента не е чувал. „Използвани са тоалетните за мъже и за жени, а обиските са извършвани на дамите от жени, а на мъжете от мъже”, добави адвокатът.

Рангелов коментира и продължителния петчасов престой, без сериозни основания: „Действията на полицията се докосват до няколко от разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Определено не са спазени разпоредби от нея”, посочи още той.

Адвокатът обясни, че посетителите в дискотеката са били накарани да клякат голи, за да се провери дали в части на тялото не са укрити количества наркотици.

Криминалистът Иван Савов смята, че полицията е прекалила. „Мероприятието не е било преценено достатъчно правилно от гледна точка на участвалите служители в него. Това е създало и нелепата ситуация 400 души да бъдат държани цяла нощ в заведение”, е мнението му.

Той също смята, че има нарушаване на определени права на гражданите. Посочи обаче, че не е ясно каква е била информацията, с която полицията е разполагала. „Публична тайна е, че в подобни питейни заведения се разпространяват наркотици. Следва и гражданите да са наясно, че понякога се налагат подобни мерки”, каза още Савов.

По публикацията работи: Пламена Сутева