В София отбелязват утрешния празник с грандиозно шоу

115
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Със специално светлинно шоу за втора поредна година ще бъде отбелязан Деня на Европа в столицата.

За Деня на Европа през тази година Европейският парламент в България организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“, което ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София на 9 май от 21.15 ч. На тази дата Европейският съюз празнува Деня на Европа — честване на Декларацията на Робер Шуман от 1950 г., поставила началото на европейското обединение.

Спектакълът „Заедно“ ще бъде част и от второто издание на Фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. в София. В рамките на фестивала жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят общо 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки. Главният герой в спектакъла „Заедно“ са зрителите, които ще бъдат приканени да повярват в собствените си сили и да използват потенциала си. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент.

Вижте видеото от подготовката на спектакъла „Заедно“ във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей – София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.