В Гърция си мечтаели за чисти плажове, каквито били някои от нашите

124

Синият флаг е екологична награда, която е въведена от 1987 г. Това отличие се присъжда на плажове и яхтени пристанища, на които се полагат специални усилия при грижата на околната среда. За да получат син флаг, въпросните плажове и яхтени пристанища трябва да изпълнят 32 критерия, които са свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата им, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона. Председателят на Българско движение „Син флаг” твърди, че в Гърция си мечтаели и техните плажове да са чисти като нашите, удостоени със „син флаг“

Малко преди новия летен туристически сезон в бранша отчитат нов недостиг на спасители, но по-чисти плажове за лятото на 2023-та.

„Пазари като Русия и Беларус няма да има и това лято, Украйна и Молдова вървят плахо. Другите пазари са Чехия, Полша, Словакия, Унгария там вървят резервациите“, обясни пред Нова телевизия Иван Кирязов – туроператор.

Проблем и този сезон остават слабата реклама на държавата, проблемите с обучен персонал и качествено обслужване и предлагането на развлечения и културни забележителности, които голяма част от туристите търсят.

Оказва се обаче, че България е конкуретна по чистите и отличени със „Син флаг” плажове, които тази година са с рекорден брой от 21 плажа и 1 пристанище, носещи най-престижният световен етикет за качество.

„Със сигурност нашите плажове се класират много по-добре от много от турските и гръцките плажове. Особено тези със „Син флаг”, аз гарантирам за тях. Свидетелство за качеството на нашите плажове даде и последната проверяваща на нашите плажове, която беше от Гърция, която тайно на ухо ми каза „мечтая си нашите гръцки плажове, които проверявам да бъдат като твоите със син флаг”, заяви Станимир Георгиев – председател на Българско движение „Син флаг”.

Сред новотличените плажове са два напълно нови плажа – „Бяла-юг“ и „Хижа Черноморец-юг“ във Варна, а към престижното отличие се завръща и плаж Свети Влас. Най-дългогодишен носител на „Син флаг“ у нас, със сертификат от 1995 година пък е „Слънчев бряг“. Според бранша, много от гръцките, турски, ори и плажовете по адриатическото крайбрежие имат много по-лоши показатели от българските.

По публикацията работи: Пламена Сутева