Честит имен ден на всички, които празнуват днес: Бъдете здрави

127
Кадър: YouTube

Днес е 5 май. На днешния ден Православната църква почита паметта на Св. мъченица Ирина. Тя се казвала Пенелопа до покръстването си и била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Редица красиви имена празнуват днес. Имен ден празнуват всички носещи  имената: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава и Мирчо.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и и съобщил, че и е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне.

Вярата спасила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения.

Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел синът му, който продължил делото на баща си.

В краката на момичето били забити пирони, като по този начин била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.