Демерджиев категорично: Взривът не е имал способността да убие Гешев. Колата му е била по-защитена от на президента (ВИДЕО)

127
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

По думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, взривът срещу автомобила на главния прокурор Иван Гешев не е имало как да го убие. Демерджиев посочи, че Гешев е пътувал в бронирана лимузина, която е с най-висока степен на защита от всички, с които разполага НСО към този момент – по-висока дори от тази на колата на президента Румен Радев

„Със сигурност, след като разговарях с ген. Тонев, ръководителя на НСО, мога да кажа, че в автомобила на Гешев не е било неговото семейство. Там са били шофьорът и охранителят му“, посочи служебният министър на вътрешните работи.

„През първия ден беше изтекла само една версия – че това е взрив, целящ да убие главния прокурор. Този взрив обаче, не е от естеството да проникне и да преодолее бронята на този автомобил и да убие главния прокурор. Т.е. всички други възможни версии трябва да бъдат проверени и изследвани в хода на досъдебното производство, което е образувано“, каза още Демерджиев.

Той даде повече информация и за щетите върху бронирания автомобил след експлозията. „Лично видях автомобила след взрива – има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети. Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил“, съобщи той. И подчерта, че никога не е твърдял, че експлозията е била инсценировка.

„Прокуратурата ще получи пълното ни съдействие, както и това на партньорските ни служби“, увери вътрешният министър.