Българин е с повдигнати сериозни обвинение от Македонската прокуратура, защото защитавал националните ни интереси

66

Заради език на омразата и предизвикване на раздори Прокуратурата в Битоля повдигна официални обвинения срещу наш съгражданин. Това става ясно от информация, публикувана от самото държавно обвинение на Република Северна Македония.

Обвиняемият, като упълномощено лице на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“, е разпространявал ксенофобски материали. С цел популяризиране на живота, идеологията, образа и делото на Иван Михайлов, той допуснал на входа на сграда – позната като „Пионерски дом“, да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация, се казва още в съобщението.

Като администратор на фейсбук страницата на Сдружението подсъдимият непрекъснато е публикувал статуси, отричащи уникалността на македонския народ и език, както и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 г. в създаването на независимата македонска държава.

„Публикациите пропагандират противоречиви възгледи на Иван Михайлов и насаждат омраза и дискриминация срещу наследниците, почитателите и продължителите на делото на Съюза на борците, както и срещу македонския народ и македонския език“, се казва още в прессъобщението. ​

Ето защо според Прокуратурата обвиняемият 45-годишен жител на Битоля е извършил редица престъпления в периода от 16.04.2022 г. до 22.03.2023 г. Той е знаел, че ще насажда омраза срещу македонския народ и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение.

По публикацията работи: Венета Николова