Борел изрази свое опасение, във връзка с инцидента в Кремъл

341

Припомняме, че бяха използвани два дрона за атака срещу Кремъл, като за тях се твърди, че са украински. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче, категорично заяви, че страната му няма връзка с нападението. Въпреки това Русия обвини Украйна в атентат срещу Путин. На фона на това, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази днес опасение, свързано с инцидента

Според Жозеп Борел инцидентът в небето над Кремъл може да бъде използван от Москва за задълбочаване на войната в Украйна.

Проследих новините, видях кадрите, каза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на външните министри от ЕС в Брюксел. Украинският президент Володимир Зеленски ясно заяви, че Украйна няма връзка с ударите, че защитава собствената си земя, без да извършва удари по Русия. Това мога да кажа, обобщи Борел.

Призоваваме Русия да не използва твърденията за този удар като извинение за задълбочаване на войната. Тревожим се, че това може да бъде използвано като повод за допълнителна мобилизация и нови удари по Украйна. Най-доброто решение е Русия да спре нападенията и да изтегли силите си от Украйна, посочи Борел.

Той отбеляза, че досега през Черно море са били превозени почти 30 милиона тона украинско зърно. По неговите думи на днешната среща министрите от ЕС ще обсъдят какво е необходимо за следвоенното възстановяване на Украйна, отбелязва БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева