Чествания на 147 години от Априлското въстание днес (СНИМКИ)

34
Кадър: Нова телевизия / Църквата в Клисура

Днес честваме едно от най-значимите събития в историята на България. Освен Денят на труда отбелязваме 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание, когато шепа храбри българи показват на света непреклонността на духа ни. По традиция възстановки на събитията от април 1876 г. ще бъдат направени в Панагюрище, Клисура и Копривщица.

Кадър: Нова телевизия

На военноисторическата възстановка в Панагюрище се очаква да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В Клисура – града на Боримечката, годишнината ще бъде отбелязана с уникална възстановка на героичните събития. В този грандиозен спектакъл, който възпроизвежда историческите събития, се очаква да участват стотици доброволци от цялата страна.

Кадър: Нова телевизия

Според председателя на клисурския клон на дружество „Традиция“ Николай Николов се очаква около 135 човека да се включат във въстановката. „Пресъздаваме избухването на въстанието, всеобщия ентусиазъм на клисурци, излизането на позициите на Зли дол и Шайковица, воденето на боеве с потерите на Тосун бей и погрома на въстанието“, обясни той.

Кадър: Нова телевизия

По думите му клисурци са се радвали на 6 дни свобода, а след това градът е опожарен и разрушен до основи, жертвите са над 400. „Камбаната на църквата „Свети Никола“ се пази като светиня – тя е в НИМ, от тук започва въстанието. Днес в Клисура има нейно точно копие. Ще започнем със звън на камбаната, който ще възвести началото на въстанието. Всички оръжия във възстановката са автентични, някои са участвали във войните през възрожденския период“, заяви Николов.

Кадър: Нова телевизия

По публикацията работи: Венета Николова