Правителството прие Бюджет 2023: Очаква се да го внесе в НС

64
Кадър: bTV

От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че правителството е приело законите за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване и на здравната каса.

В началото на заседанието на МС министър-председателят Гълъб Донев заяви, че служебното правителство споделя общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%, но как да стане това е задача на 49-ия парламент. Донев твърди, че единствената възможност това да се случи е като се увеличат данъците и така се увеличат приходите.

Служебната власт предлага заложеният дефицит да е 6,4%. Предложението е минималната работна заплата да остане 780 лева, предвижда се осъвременяване на пенсиите с 12% от средата на годината.

Големият въпрос остава откъде да се намерят 12 милиарда лева, колкото е дефицитът в бюджета, за да може той да спадне до около 3%, което е изискване за кандидатстване в Еврозоната.

Днес изтича срокът, в който служебното правителство трябва да внесе бюджетните закони в Народното събрание. Очаква се това да се случи до края на деня.