Овладяна ли е ситуацията със скарлатината и варицелата: По темата говори проф. Ива Христова

34

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, ситуацията със скарлатината вече е до голяма степен овладян. Не по този начин обаче, стоят нещата и с варицелата, която за разлика от скарлатината е причинена от вирус, а не от бактерии. Проф. Христова коментира и случаите на коронавирус от последните седмици

Отдавна не сме свидетели на огромните епидемии от тежки заразни заболявания, които сме имали преди десетки години и това е благодарение на разработването на ваксини – това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя посочи, че тази година имаше проблеми със скарлатината и варицелата. Към момента обаче, процесът със скарлатината е доста овладян, т.е. случаите на скарлатина намаляват на седмична база.

„От друга страна обаче, с варицелата продължава проблемът. Причинителите са различни – при скарлатина говорим за бактерии, а при варицела – за вирус. Това означава повлияване с антибиотици при бактериално заболяване. Освен това, варицелата е една много сериозна шарка, но за нея има ваксина, която обаче не е в задължителния календар и това е причината да имаме сериозно разпространение. Ако по-широко се приложи ваксината, това ще доведе до лимитирането на варицелата“, обясни проф. Ива Христова.

По отношение на коронавируса, проф. Ива Христова каза, че през последните седмици се наблюдава повишаване на случаите. Не се говори обаче за предстояща висока вълна, а за едно натрапчиво повишаване, което ще засегне по-голям кръг хора. Вирусът непрекъснато генерира нови подварианти и от там се наблюдава повишаване на заболеваемостта.

По публикацията работи: Пламена Сутева