Ето кои са петте най-високи водопада в България

319
Снимка: Facebook / Виктор Демидов

Повече от 100 са водопадите на българска територия. Може да не са най-високите в света, но със сигурност са едни от най-красивите. В България има уникални места, където водата се спуска от шеметни височини. Интересното е, че и петте най-високи водопади на родината ни се намират в Стара планина. Струва си да се разходите и да ги посетите. Започваме с първенецът, който е:

  1. Врачанска Скакля – намира се само на 1,5 км от Враца. Водната струя пада от 141 м височина, но не през цялата година. За да се насладите на прекрасната гледка, е по-добре да пътувате през пролетта. През есента само редки капки летят от скалите.
  2. Най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров е Райско пръскало или „Небесни пръски“. Височината му е 124,5 м. Намира се в Национален парк Централен Балкан. За да стигнете до него от Варна, трябва да изминете разстояние от 360 км с кола и пеша от местността Паниците за около час.
  3. Третото място заема Бовска Скакля. Намира се в ждрелото. Искра край село Бов. Височина – 85 м. Ще трябва да карате повече от 400 км от Варна.
  4. На четвъртата е Видимското пръскало, високо 80 м. Водата се събира от три потока, първо течащи по тревата, а след това падащи от шеметна височина. Почти невъзможно е да се стигне до него – районът се отличава с високи скали, скали, падащи в бездната.
  5. Пето място заема Кадемлийско пръскало. Прозрачни струи се разбиват от 72-метрова скала. Намира се на 30 км от Казанлък.

По публикацията работи: Венета Николова