Съставките, хармонизиращи човешкия живот

65
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Съставките, за които се смята че отговарят за хармонията в човешкото тяло – това са ензимите. Те са от съществено значение за функционирането на нашия организъм, тъй като играят важна роля в различни метаболични процеси. Те действат като катализатори за ускоряване на химичните реакции в тялото, като гарантират, че всички необходими биохимични реакции протичат ефикасно и ефективно. Без ензими тези метаболични процеси биха били много по-бавни или дори биха спрели напълно.

Те също така помагат за разграждането на хранителните молекули на по-малки компоненти, които могат лесно да се усвоят от тялото. След това отново ензими са в основата на храносмилателния и отделителния процес и стимулират отделянето на токсините.

В допълнение към тези функции е установено, че ензимите имат противовъзпалителни свойства и могат да допринесат за намаляване на възпалението в цялото тяло. Те също играят роля в поддържането на здрава кожа, коса и нокти.

Ензимите на организма работят заедно. Те са свързани по между си. Ако един ензим се активира, веднага цяла каскада от ензими е готова за действие. Статистиката показва, че средната продължителност на живота на отделния човек и качеството на живот са пряко пропорционални на ефективността на ензимната система на организма.

Според международните проучвания над 80% от населението страда от липса на жизнено важни хранителни вещества и има ниски ензимни нива. Първите симптоми на ниските ензимни нива са умора, загуба на концентрация, чувствителност към инфекции, кожни проблеми, обща мудност и храносмилателни проблеми. На този етап могат да възникнат клетъчни и тъканни увреждания и това неизменно води в по-късна възраст до много сериозни последици, до  така наречените „заболявания на цивилизацията“.

Още през 1991 г. водещите учени заявиха, че лошото хранене и третирането на храните ни с пестициди, обработката и консервацията им, са основните причини за сериозните заболявания при хората.

Някои от пестицидите, както и химическите съставки на ежедневни продукти като перилни препарати и козметика, проникват през кожата и повлияват на критично важни за здравето ензими. В допълнение заседналият ни начин на живот и липса на разнообразна храна пречи на организма да се освобождава от токсините и отровите се натрупват в тялото.

Един от начините да осигурите достатъчен прием на ензими е чрез консумация на богати на ензими храни като сурови плодове и зеленчуци или ферментирали храни като кимчи или кисело зеле. Болестите на храносмилателната система обаче възпрепятстват усвояването на полезните вещества дори от най-полезните храни и затова имаме нужда от прием на висока концентрация на биоактивни ензими.

По публикацията работи: Венета Николова