Премиерът: Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те критикуват собствените си законодателни решения

44
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Припомняме, че в края на миналата седмица служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на финансите Росица Велкова представиха проекта на закона за държавния бюджет. Днес министър-председателят Донев коментира последвалите реакции на политици и коментатори. По негови думи от тях става ясно, че някои съществени моменти съзнателно или не са останали неразбрани

„Няма да гадая по какви причини и с каква цел, но заради грешките в преразказа се налага да внесa някои допълнителни ясноти“, заяви служебният премиер Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерски съвет.

В последните дни не всички говорят за бюджета, но и мнозина говорят за него с прилагателни и съществителни имена. Вероятно, за да звучи по-ефектно техния прочит на бюдежетните редове. Числата в бюджета представят реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Коментарите в стилистиката на перо по перо са много и от различен характер. Министерство на финансите в готово да представи детайлна информация на политическите партии за бюджета ред по ред, за може да стане по-ясно за тях какво точно представлява бюджетът на държавата. Проектът за бюджет 2023 е разработен от действащо законодателство, както в приходната, така и в разходната част, добави Гълъб Донев.

В този бюджет се оглеждат решенията на Народните събрания от последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6.4% бюджетен дефицит. Нека не забравяме, че точното място за обсъждане на бюджета на държавата е българският парламент. Всяка идея на финансист или политик за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в бюджетната комисия на парламента, коментира служебният премиер Гълъб Донев днес.