С тези 3 фрази най-често могат да ви манипулират

118
Снимка: Pixabay.com

Манипулацията е заложена в природата ни. Често човек дълго време не може да си даде сметка, че е манипулиран, особено когато това се прави от близки хора. Такива отношения обаче са особено опасни за психиката. Как да ги разпознаем? Ето три от най-често използваните фрази от манипулаторите.

Винаги ме разбираш погрешно

Никой не казва, че в една връзка няма да се сблъсквате с проблеми и недоразумения, но манипулаторът никога няма да признае, че това също е и по негова вина. Неговата задача е да ви накара да се почувствате виновни. Той ще ви накара да мислите, че нещо не е наред с вас, тъй като постоянно го разбирате погрешно и ще ви вмени чувството за вина.

Ти изобщо не ме обичаш

В самото начало на връзката манипулаторите лесно очароват партньора си, убеждавайки го, че е изключителен. Но веднага щом усетят вашето превъзходство, ще започне поток от фрази в стила на „Ти изобщо не ме обичаш!“, „Винаги мислиш само за себе си“ и т.н.

Радвай се, че ме имаш

Много често манипулаторът намира за партньор човек с изключително ниско самочувствие и със съзнанието на жертва. Такъв човек ужасно се страхува да остане без партньор. В такава токсична връзка фразите „Без мен си никой“, „Ако не бях аз, щеше да останеш сам“ са типични. И което е най-неприятното, те наистина действат върху партньора, принуждавайки го постоянно да се извинява.

По публикацията работи: Венета Николова