Гешев ще иска имунитета на още един депутат – ето кой е следващия

189
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

В редакцията на медия „Нова Вест“ постъпи прессъобщение от Софийска градска прокуратура за ново искане на депутатски имунитет. Припомняме на читателите, че вчера Гешев внесе такова искане за бившия спортен министър Радостин Василев. От прокуратурата отново посочват само инициалите на въпросния народен представител. Предполагаме, че зад инициалите Д.А. стоят имената на Димитър Аврамов. Това се случва за пореден път, тъй като Аврамов е депутат за пети път. В предходното Народно събрание обвинител номер едно отново беше искал имунитета на Аврамов.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. А., депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д. А. за престъпление, свързано с търговия с влияние.

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49. Народно събрание, като подсъдимият Д. А. е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият Д. А е положил клетва като народен представител.

С със свое определение, дадено на закрито заседание, съдът е спрял наказателното производство, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет.

Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на  Конституцията на Република България.