Борисов и Петков на разгорещена лидерска среща: Обсъждат бъдещето на държавата (ВИДЕО)

79
Колаж: "Нова Вест"

Днес се провежда дълго чаканата лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която е по инициатива на ГЕРБ. Очи в очи разговарят Бойко Борисов и Кирил Петков в Народното събрание На масата до тях седнаха още Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов от ГЕРБ, както и Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев от ПП-ДБ

Припомняме, че срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на бюджет с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно”, призова той.

„Винаги сме готови да говорим за политики, но правителство с първия мандат няма да подкрепим”, потвърди мнението си съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той подчерта, че приоритетите за коалицията ПП-ДБ са постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването размера на данъците, избягването на съкращения в социалната програма.

„Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим – енергетика, правосъдна реформа”, каза още Петков.

Борисов призова ПП-ДБ да им представи състав на кабинет. „За да видим какво предлагате и да мислим, ако отидем до такъв вариант. Мисля, че ме разбирате. С г-н Петков сме си простили и нищо в нашите отношения не затруднява вършенето на работа. Фактът, че сме тук, е показателен”, добави той.