Запознайте се с най-опасния военен кораб на Русия

140
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

След края на Студената война, флотът на Русия е намалял доста бързо. В момента разполага с 11 разрушителя в експлоатация, докато през 1989 г. са били 52 на брой. За да направим сравнение, САЩ разполагат със 72 разрушителя. САЩ има общо 280 бойни кораба. Всъщност само китайският е по-голям, но с по-малко кораби от висок клас. Най-мощният и опасен военен кораб на Русия е разрушителят „Маршал Шапошников“

Въоръжен с хиперзвукови крилати ракети „Циркон“, разрушителят „Маршал Шапошников“ е най-опасният военен кораб на Русия, съобщава „Милитари уоч“.

Основният фокус на руския флот е върху подводници, системи за брегова защита и нови класове кораби с размер на корвета, способни да носят големи ракети за техния размер.

От 2017 г. насам „Маршал Шапошников“ е получил значителни подобрения в сензорите, електрониката и оръжията.

Сред тях е интегрирането на хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“, което е потвърдено в края на 2019 г. и улеснено от интегрирането на системата за вертикално изстрелване 3С14. „Циркон“ няма еквивалент във флота на САЩ.

Според обявените от Русия резултати от тестове ракетата може да порази цел на разстояние до 1000 км., достигайки скорост от 9500 км/ч.

Хиперзвуковите ракети имат както предимства, така и недостатъци, посочва „Дифенс нюз“. Те летят с много по-високи скорости от крилатите ракети и на по-малка височина от балистичните ракети. Същевременно обаче те са по-бавни от балистичните ракети.

По публикацията работи: Пламена Сутева