Служебният кабинет внася бюджет с 12 млрд. лв. дефицит (ВИДЕО)

56
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Българският служебен премиер Гълъб Донев заяви, че служебният кабинет е решил в Народното събрание да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 година, разработен на база действащо законодателство, оформило се чрез законодателните промени на 44-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото НС. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 г. е с дефицит от 6,4% от БВП, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.

Служебното правителство реши в Народното събрание да бъде внесен Закон за Бюджет 2023 г. Предложеният законопроект е с дефицит от 6,4% от Брутния вътрешен продукт, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.  Това стана ясно по време на провел се брифинг в МС.

„В последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план на държавата за оставащите месеци от 2023 г., без съмнение е най-сериозната задача, която предстои пред всички нас“, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Докато всички говорят за бюджет, в Министерството на финансите се работи усилено по изготвянето му. В последните месеци представяхме пред обществото аргументите на служебното правителство да предложи на 49-ото НС проект на закон за държавния бюджет за 2023 година, със съответните приходни и разходни мерки за постигане на бюджетно салдо с дефицит от 3% от БВП на страната, който да отговаря на критериите на пакта за стабилност и растеж“, допълни Донев.

Служебното правителство и Министерството на финансите е в готовност да съдейства на народните представители за отразяване на всички разумни предложения за ограничаване на бюджетния дефицит, каза Донев.