Нинова към Радев: Ще ви кажа нещо, което никой не смее. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет (ВИДЕО)

100
Кадър: Facebook/Румен Радев

Започнаха и консултациите за съставяне на правителство с БСП в президентството. По-рано днес имаше консултации с „Възраждане“ и ДПС, а вчера с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Как вие виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация? Има ли разговори с другите партии за търсене на тази формула и докъде вие бихте стигнали с компромисите?, запита президентът Румен Радев представителите на БСП.

„По въпроса за бюджета – как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в трудните времена, но и дългосрочната финансова стабилност на страната?“, продължи Радев.

„За нас има 4 важни и спешни въпроси за решаване в парламента. Първият е абсолютно приоритетен за нас – борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилията ни за приемане на България в Шенген. И четирите могат да станат и са възможни единствено през приемане на бюджет“, заяви Корнелия Нинова, в отговор на президента.

„Позволете ми да каже нещо, което повечето партии мислят, но никой не смее да ви го каже. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и Вие го отчитате за себе си като такава, защото сега щяхме да имаме спокойствие. И Вие и служебния кабинет, и ние в парламента, обществото, държавата, икономическите субекти и хората, щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на 2023 г. Ние тогава помните, че настоявахме за това, но това е минало. Да видим сега как стои темата с бюджета. Има две решения на този въпрос – едното е да се формира трайно мнозинство, редовно правителство. То да си направи бюджет и да си определи политиките в него и да го изпълнява. Това би бил по-лесният път. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджета. И тук е големият въпрос какъв ще бъде той. Ние нямаме никаква информация какво сте заложили“, посочи Нинова.

„Имаме принципни позиции по бюджетната политика, независимо кой я представлява. Няма да подкрепим предложение за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули за малкия и средния бизнес“, посочи още тя.

„В момента предизвикателството е пред първата сила – пред ГЕРБ. Ще изчакаме да видим какво ще направят и предложат и ще действаме спрямо принципите и последователността, която винаги сме имали в последните НС, когато изпадахме в подобни ситуации“, заяви Нинова.

Радев отговори по следния начин: „Нека да поясня, че ако бюджетът беше внесен, дефицитът в момента щеше да е много по-висок. Така че тук с бюджета проблемът е много сложен. От една страна трябва наистина да се мисли за инфлацията, за социалната защита, но и за дългосрочната финансова стабилност на страната“, посочи той. По негови думи най-добре е бюджет да се внесе от редовно правителство, което да се ангажира с ясни и дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Но ако това не стане, служебното правителство е длъжно и ще внесе бюджет.