Костадинов към Радев: Понякога стабилността може да е стабилност на мизерията, упадъка, разрухата и деградацията (ВИДЕО)

62
Кадър: Facebook/Румен Радев

Започнаха и консултациите за правителство при президента Румен Радев в с политическа партия „Възраждане“. Припомняме, че вчера се проведоха такива с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Искам да ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието, което много българи възлагат на вашата партия. Видно е, че с всеки избор, вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност, защото страната е изправена пред редица предизвикателства“. С тези думи се обърна към представителите на „Възраждане“ президентът Румен Радев.

„Вие вече неведнъж заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС, но опозицията също има важна роля в политическия процес и ситуацията изисква всяка политическа сила да даде свой принос за решаване на проблемите в страната. Ние очакваме този парламент, най-малкото, да приеме бюджет“, заяви президентът.

„Моят въпрос към вас е как виждате вие, като времева рамка, работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите? Дали вашите приоритети за законодателна дейност съвпадат с това, което до момента чухте от другите политически сили. Не само първите две, но и други политически сили вече внасят своите законопроекти? Дали има промяна във вашата нагласа по въпроса за сформиране на кабинет и въпроса за властта? Вие вече заявихте, че ще подкрепите кабинет, само и единствено с вашия мандат? Дали имате някаква промяна предвид динамичната обстановка в парламента от последните дни?“ запита Радев.

„Не знам кой ви е казал или ви е заблудил, но ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото НС. Напротив, ние сме готови да управляваме. Защото, както казахте, отговорността ни се повишава. Все още не толкова, че да управляваме самостоятелно. Всяка една политическа сила, която отива на избори, трябва да бъде готова с свой кабинет, който да представи пред избирателите. Иначе, защо тогава участва на избори?“, започна Костадинов.

„На първо място, трябва да се говори за бюджет. Относно останалите законопроекти, Вие споменахте, че първите две формации, всъщност са заявили една законодателна програма, която обаче ние до голяма степен можем да съдим за нея единствено от заявленията пред медиите, които са доволно общи, но все още няма разписано черно на бяло, има едни заявления. Ние от своя страна сме категорични в своите законодателни намерения. И сега ние внесохме първия законопроект – този за съдебната власт.

Костадинов посочи още, че всичко с референдума „за запазване на българската валута“ е изрядно. „Би следвало в първата десетдневка на май да стане ясно, че има необходимият брой подписи, за да може този референдум да се превърне в задължителен, независимо от волята на народните представители“, посочи Костадинов.

„Всички разговори за еврозоната считаме за опит за пряка подмяна на волята на българския избирател и за пълзящ държавен преврат“, коментира още лидерът на „Възраждане“.

„Преди да говорим за съставяне на правителство, трябва да говорим за приоритетите на България, от гледна точна на българския национален интерес. За нас, преди всичко е важно запазването на българската финансова независимост на българската валута. За нас е важно България да бъде максимално дистанцирана от конфликтите в Украйна. За нас е важно да започнем предоговаряне на отношенията с нашите европейски партньори, за да не допускаме неравнопоставено отношение, както видяхме, че бяхме принудени да търпим такова отношение, заради вноса от Украйна. И като цяло е важно в крайна сметка, да има политическа стабилност, но не на всяка цена. Понякога стабилността може да е стабилност на мизерията, на упадъка, на разрухата и на деградацията“, посочи Костадинов.