Жена потроши с камъни соларни панели: Миришели й и излъчвали радиация

1335
Снимка: Pixabay

Районен съд – Монтана осъди на „Пробация“ жена на 61 години, тъй като счупила с камъни панели на фотоволтаична инсталация. Деянието е било извършено от жената за времето от месец май до август 2021 г. в село Смоляновци. 61-годишната жена била убедена, че панелите миришели лошо, излъчвали радиация и били вредни за здравето й

Фотоволтаичната инсталация е на софийска фирма, която я монтирала на парцел до имота й. Панелите били поставени през май 2021 година.

В дните на монтажа обвиняемата П. А. И. – съседка на имота, в който били издигнати соларните панели, заявила на Р. В., че не е съгласна с монтажа им, тъй като според нея „влияели зле на здравето й, излъчвали неприятна миризма и радиация“.

Въпреки обясненията на бизнесмена, че панелите не са опасни за човешкото здраве и че разполага с всички необходими документи за монтаж, П. А. И. отправила обиди и заплахи, че ще счупи инсталацията.

На 18 май 2021 г. обвиняемата счупила с камъни два от соларните панели в близост до оградата й, а на 27 август същата година отново с камъни унищожила още три панела. Второто нападение било записано от камери за наблюдение в имота. След подаден сигнал по случая е било образувано досъдебно производство.

Разпитана по него, обвиняемата не отрекла, че е счупила панелите, но не се признала за виновна и отново заявила, че инсталацията й пречи и застрашава здравето й.

Счупените 5 фотоволтаични панела са на обща стойност 1380 лева. Съдът осъжда жената на „Пробация“ с пробационни мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 6 месеца и периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.