Петков към Радев: Ние слагаме ясен стандарт в българската политика (ВИДЕО)

67
Кадър: Facebook/Румен Радев

Започна поредната консултация за правителство при президента Румен Радев. След ГЕРБ-СДС, на консултация при президента отидоха представители от коалиция ПП-ДБ

„Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат в един сложен изборен процес. Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи“, заяви в началото на срещата държавният глава Румен Радев.

Важно е за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача – съставянето на правителство възможно най-скоро, което всички очакваме. Каква е вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат и какво ще се случи, ако този мандат дойде при вас. Работите ли по някоя политическа формула. Какви са и вашите планове относно Еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, законовата рамка? Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат? Ако той не сполучи, съответно и втория, защото вече след това няма време“. Такъв въпрос отправи президентът към коалиция ПП-ДБ.

„Вие очертахте доста добре дилемите, които са пред всички нас като българи. Първото нещо, което искам да заявя, е, че ние слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме и говорим преди изборите, това да бъдат и нашите действия и след изборите. В този смисъл ние очертахме много ясно основните приоритети, които и вие споделихте. Всички българи ги осъзнаваме. Време е да направим реформа в правосъдната система. Всички ние осъзнаваме, че без нея България не може да бъде една нормална европейска държава. Ето защо в законодателната програма с огромен приоритет ще бъде възможността да се разследва главния прокурор на България – да няма човек, който да е над закона и да е недосегаем. Антикорупционната комисия – закон, който отдавна се говори – време е да бъде реализиран. Шенген – би било огромен срам за България ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Това е недопустимо. Еврозоната – ако искаме България да отиде напред, с по-ниски лихви, с шансове нашата банкова система да бъде наистина стабилна, ние трябва да го направим. Тези приоритети сме ги сложили на първо място в нашата програма и нашите действия. Но в първия мандат ние не можем да направим своята подкрепа, защото имаме стандарт да правим, каквото казваме“, посочи от своя страна съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, след което даде думата на Асен Василев.

„Аз се радвам, че около една година по-късно и два цикъла избори, в крайна сметка стигаме до законодателната програма и законодателните приоритети на последния редовен кабинет. Вече има убеденост в обществото, в политическите сили, в президентството. Надявам се да бъдат приети“, посочи той.

„Ние и ГЕРБ сме опоненти. Ние смятаме, че модела, по който страната трябва да се развива, е различен. Но по приоритети, накрая след 2 цикъла избори, успяхме да намерим основа, законодателна, и формула в парламента, така, че тези закони да бъдат приети. Допри и опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени и това беше заявено ясно и от двете партии в предизборната кампания и препотвърдено след изборите. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, т.е. ние да подкрепим първия мандата или да има правителство, подкрепено от нас, с участието на ПП ГЕРБ. От друга страна страната трябва да се движи напред по зададените приоритети. Тази загубена една година и 2 цикъла избори, доведоха до това в крайна сметка да се види, че заложената програма от предишния редовен кабинет, е най-добрата за страната“, посочи Асен Василев.

„Що се отнася до времето за първия мандат, това по-скоро е въпрос към първия мандатоносител. Когато и ако се стигне до втори мандат, тогава ще се радваме да проведем консултации и да говорим за времето, необходимо за втория мандат, за да може да се сформира правителство“, допълни Василев.

„От наша гледна точна има ясни приоритети. Ние помогнахме да се отпуши парламента, да се заложи законодателната програма, която е ключова за развитието на страната. Ще подкрепим тези закони. В тази законодателна програма липсват три основни законопроекта – тези за бюджета, които не са в правомощието на политическите партии, а на служебния кабинет. Надяваме се да ги видим скоро. Ако се стигне до втори мандат, пак казвам, ще се радваме да проведем консултации и да дадем нашето мнение за времето, необходимо за втория мандат“, заяви Василев.