Никола Стоянов посочи при какъв ход на производителите у нас вносът на стоки от Украйна ще се върне

42

По темата, свързана с временната забрана за вноса на украински стоки у нас, служебния министър на  икономиката Никола Стоянов заяви, че ако се опитат българските производители да вдигнат отново цените, може веднага да реагират и да разрешат отново този внос. По неговите думи пазарът наистина бива “залят“ от стока.

„Продукция за около 3 милиарда лева стои в хамбарите и силозите на българските производители. Трябва тя да бъде реализирана по някакъв начин”. Така коментира в ефира на Нова телевизия служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов забраната за внос на храни от Украйна.

Той поясни, че считат, че пазарът е наводнен, което води до дисбаланси: „Въпреки че се внасяха на по-ниски цени тези стоки, не видяхме поевтиняване у нас. Разчитаме родните производители да не създават спекула. Даваме им шанс в следващия месец и половина да пласират стоката си и да освободят място.” „Когато суровината е евтина, а крайният продукт е скъп, някой по веригата печели – преработватели, търговци по веригата. От слънчогледовото семе до олиото са те във веригата”, каза още той.

Според него България направи огромна грешка, когато спря износът на зърно миналата година: „Около един месец не се изнасяше, изгубихме много. Слънчогледовото семе се насочва към България, защото имаме мощности за преработката му.” „В ЕС има констатирани проблеми с отделни пратки от Украйна. Всички продукти, които влизат в България, влизат първо в Румъния и приемаме сертификатът от румънските лаборатории за валиден. Украйна е огромен износител, наясно са с изискванията”, допълни още той.

„Продължаваме битката с цените, очакваме падане на цените. Наблюдаваме вече в отделни видове храни спад – млечните продукти например, особено след направеното от „Ел Би Булгарикум”. Сезонността също води до увеличение. Транспортът пада седми месец вече”, каза още министър Стоянов. „Продължаваме да се борим в тази посока, продължаваме с разговорите с веригите, за да обсъдим мерките, които правителството предлага, и да чуем техните проблеми”, увери той. „Ще предложим увеличение на учителските заплати“, обяви той.

По публикацията работи: Велислава Велева