Зеленски иска НАТО да покани Украйна в Алианса

43

По думите на държавния глава на Украйна вече е време НАТО да предприеме ход и да покани Украйна като член в Алианса. От своя страна главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че бъдещето на Украйна е в НАТО

Днес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е дошло време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс, и че Киев иска да знае кога ще стане член, съобщи Ройтерс.

Украинският лидер заяви на съвместна пресконференция в Киев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли може да стане историческа и че е бил поканен да присъства.

„Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана“, каза той пред репортери, цитиран от УНИАН.

„Няма нито една обективна пречка пред политическото решение да поканим Украйна в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и мнозинството украинци подкрепят присъединяването [на Украйна] към НАТО, е време за съответните решения“, допълни Зеленски.

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви Столтенберг при първото си посещение в страната след руската инвазия преди 14 месеца.

„Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно“, заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски в Киев.

По публикацията работи: Пламена Сутева