Започнаха консултациите с ГЕРБ-СДС и президентът: Какво си казаха очи в очи Борисов и Радев? (ВИДЕО)

83
Кадър:Бнт

Днес започнаха консултациите на политическите партии част от 49-ото НС. при президента. Още след изборите от думите на държавния глава стана ясно, че този път Радев няма да бави процедурата по връчването на мандатите.

Днес той провежда разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната–Демократична България“. След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии Румен Радев ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. В парламента все още темата за съставяне на правителство не е на дневен ред. Не е ясно и кога ще има лидерска среща относно бъдещия кабинет.

“По време на срещата станаха ясни някои политически нагласи. Българските избиратели възложиха на вас една огромна отговорност като избрана първа политическа сила нови най-голяма отговорност. Като водеща политическа формация имате водеща роля и за неотложните задачи пред 49-тото НС, които стават още по -сложни тъй като бяха отлагани доста дълго време.“, каза президентът Румен Радев.

“Ако наистина бързо се състави правителство, има време всички закони да бъдат разгледани, ако обаче не се състави големия въпрос е какво правим с бюджета и със законите. Тук става водещ фактора “време.“ Много българските раждани заложиха на вашия опит и е добре да знаем какви са вашите виждания за решаване на тези задачи си, добави още той.

„Винаги може да се намери друг план, но той няма да е стабилен. Ще търсим възможност да се внесе бюджета. Няма да позволим държавата да влезе през юни във финансов колапс. Има шанс да направим нещо стабилно с ваша помощ“, обърна се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към държавния глава. Българския народ каза така, в същото време каза че нито една партия сама не може да справи каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Всеки който не отчита този факт не може да отговори на тези въпроси. Аз и ние като партия гледаме така – хората казаха така без герб не може, но не казах, че въпреки че са първи не могат да управляват сами. Ние проявяваме много търпение.“, допълни още той.

Президентът постави въпроса за това как партиите виждат фактора “време“ за преговорите за правителството, за приемането на бюджет и за най-важните закони, които да не спънат страната ни по пътя за Шенген.

“При всички положения след като вчера започна истинската работа на парламента с избора на негов председател, ние взехме решение за следваща стъпка за правилник на НС, като в сряда на пленарно заседание ще се гласува правилника, до края на следващата седмица имаме намерение да изберем състава на комисиите на НС приоритет са законите, които ние в разговорите с ПП-ДБ записахме като важни не само за нас но и за държавата. С приоритет ще са законите за плана за устойчивост, темата за Еврозоната и Шенген , добави Десислава Атанасова

С избора на председателя и ръководството на парламента започна истинската му работа. До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състав на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да започнат или до края на следващата седмица, или след 1 май”, каза още тя.

По публикацията работи: Велислава Велева