Най-голямата и мощна ракета, създавана някога, се взриви почти четири минути след изстрелването си (ВИДЕО)

1122
Колаж: "Нова Вест"

Става въпрос за ракета на SpaceX, която бе изстреляна от Тексас. Въпреки бързото взривяване, служителите на компанията на Мъск се поздравяваха

Най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога, излетя от Тексас, но се взриви за минути в тестов полет, който създателите й, SpaceX, се надяват да бъде първата стъпка в човешкото пътуване до Марс. Тя се взриви по-малко от четири минути след старта си, предаде Ройтерс.

Това беше втори опит за безпилотен тестови полет на ракетата.

Тя трябваше да бъде изстреляна на 17 април по първоначален план, но стартът й беше отложен в последния момент заради замръзнала клапа за повишаване на налягането в първата степен на ракетния ускорител.

Компанията „Спейс екс“ на Илон Мъск предаваше на живо старта днес. Ракетата успешно тръгна от кулата за изстрелване в утринното небе над Тексас. По-малко от четири минути след това космическият кораб „Старшип“ не успя да се отдели, както беше планирано и последва взрив във въздуха.

Въпреки това служителите на компанията на Мъск се поздравяваха, тъй като за успешен старт се смята отделянето от стартово съоръжение на напълно интегрираните космически кораб и ракета.

По публикацията работи: Пламена Сутева