Ключов ден за НС: Пореден опит за избор на народен председател

56

Много важен е днешният ден за Народното събрание. Първата и втората политически сили се разбраха след няколкодневни преговори кой да заеме председателското място в парламента, като те постигнаха договорка за ротационния принцип на председателство.

След почивката за Великден продължава първо заседание на парламента. Очаква се 49-ото Народно събрание да избере председател.

След няколко дни преговори между първите две политически сили те се разбраха начело на парламента да застане Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. След няколко месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ. Това е било и едно от условията на преговорите.

Ротация на председателското място може да има, ако парламентът работи поне 3 месеца. Правната комисия пък ще оглавят ПП-ДБ. Двете коалиции се разбраха и за законодателната програма. В нея влизат проектозаконите за Плана за възстановяване, присъединяването към Еврозоната, Шенген и правосъдната реформа.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен днес за председател. Условието е той да се ротира на 3 месеца с излъчен от „Продължаваме Промяната-Демократична България“. Председателят на правната комисия ще бъде посочен от ПП-ДБ.

По публикацията работи: Велислава Велева