Василев към Костадинов: Никой не си е позволявал да ме нарича лъжец, за което ще си говорим извън тази зала

174
Колаж: "Нова Вест"

Остри престрелки в Народното събрание между представители на ПП-ДБ и „Възраждане“. Асен Василев и Костадин Костадинов изпаднаха в сериозен словесен конфликт, отправяйки си тежки обвинения

„Колеги от „Възраждане“, Вие имате идея за развитие на България, която ние не споделяме. Вие сте казвали, че сте прокремълска партия. Вие искате България да се развива в посока, подобна на Руската федерация. По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко български“. Това заяви Асен Василев от ПП-ДБ от парламентарната трибуна към „Възраждане“.

„Вие искате не европейско развитие на България, не това да сме част от ЕС, не това да имаме Шенген и еврозоната. Вие събирате подписи в референдуми против това. Това, за което Вие се борите означава в България да се установи режим на управление, подобен на този в Русия. Това идва с по-ниска продължителност на живота, по-големи неравенства, по-лоши публични услуги и по-голяма корупция. От това гражданите бягат и емигрират в Европа. Няма как да подкрепим вашия кандидат, който да води този парламент в тази посока“, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Костадинов отговори на това по следния начин:

„Господин Василев, репликата ми е директно към Вас. Изрекохте няколко лъжи от тази трибуна. Предполагам, че може да сте били подведен или не сте бил достатъчно добре запознат. Ще се радвам да ми кажете кога някой от „Възраждане“ е казвал, както казахте преди 10 минути, че „Възраждане“ е прокремълска партия. Също така, ако погледнете въпроса за референдума, ще видите, че той е „за“ подкрепа на българския лев. За този референдум са се подписали страшно много ваши избиратели. Затова Ви съветвам да проявите малко повече уважение. Недейте да подменяте истината с лъжа. Не лъжете! Не бъдете като Кирил Петков!“, каза Костадинов от трибуната.

„Вие казахте, че искаме да направим България пропутинска държава с руски модел, в която държава има ниска продължителност на живота. В момента в съседната сграда на НС, която е сградата на БАН, има една конференция на тема „Необратим ли е демографският срив в България“. Ако сега не бяхме тук, аз щях да съм там. Защото съм поканен, но няма как да присъствам, заедно с нашите специалисти от парламентарната група. В България вече 20 години средната продължителност на живота най-ниските в ЕС, и една от най-ниските в света, въобще. Това е заради този евроатлантически път на развитие, който унищожава нашата държава. Ако тръгнем да търсим обвиняеми, залата е пълна с такива“, допълни Костадинов.

„Вие се превръщате в патерица на ГЕРБ и това го виждат Вашите избиратели. Каквито и неща да кажете от тази трибуна няма да намерите извинение“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Асен Василев отговори на репликата на Костадинов по следния начин:

„Господин Костадинов, никой не си е позволявал да ме нарича лъжец, за което ще си говорим извън тази зала. Но сега да Ви отговоря… Не! По-цивилизовани сме! Първо. Средна продължителност на живота в България – 72,7 години. Средна продължителност на живота в Русия – 65,5 години. 7 години разлика. Не искаме да водим България към Русия, г-н Костадинов. Второ. Върнете си записа на „Лице в лице“ от предизборната кампания и много добре изслушайте отговора си на това вие прокремълска партия ли сте. Да!“, заяви Василев.