Прогрес по въпроса за председател на НС: Около чия кандидатура се обединиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? (ВИДЕО)

110
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че двете най-големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се обединили около кандидатурата на Росен Желязков за председател на Народното събрание, като се очаква от ПП-ДБ да представят своя кандидатура за председател на Комисията по правни въпроси.

„Коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото НС. Тази законодателна програма включва важните проектозакони, които, освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общите ни приоритети. Считаме, че тези усилия могат да бъдат увенчани с успех, ако получат достатъчно парламентарна подкрепа и станат приоритет за 49-ия парламент“, обяви Десислава Атанасова в общо изявление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Втората тема е за избор за председател на НС. Обединихме се заедно, че това ще бъде г-н Росен Желязков. Изборът на председател на Комисията по правни въпроси, каквото изискване беше заложено и в първоначалните разговори, е на коалиция ПП-ДБ и очакваме тяхната номинация“, допълни тя.

„Изборът на председател на НС и председател на Комисията по правни въпроси и в началото договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие, че парламентът работи повече от 3 месеца, защото това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото НС“, заяви Атанасова.

„Апелираме този конструктивен тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент да излъчи работещо редовно правителство“, допълни Атанасова.

„Утре очакваме да има избран председател на НС, така че то да може да стартира редовна работа. Ще бъде предложен този списък от законопроекти като програма на тази сесия на парламента и ако той заработи успешно, след 3 месеца ще има възможност за ротация на председателя на парламента, така че заедно с председателя на Комисията по правните въпроси, да може да работят в синхрон и да се предадат най-важните законопроекти. В това отношение нямаше разногласия“, обяви Николай Денков.

„На тази маса ние обсъждаме само законодателната програма и не обсъждаме сформирането на правителство“, подчерта отново Денков.