Лекари от Китай със съвет: Разкриха кога е най-удачно да закусваме, обядваме и вечеряме

88
Снимка: Pixabay

Лекарите в древен Китай смятали, че храненията пред деня следва да се случват според биологичния ритъм на организма, тъй като според техните вярвания енергията тече през тялото в съответствие със слънчевите ритми. Според лекарите от древен Китай времето за хранене трябва да се съобразява именно със слънчевите ритми.

Съвременните лекари също са съгласни с това твърдение на своите предци. Според китайския лекар Ма Куи трябва да се храним в определени часове според циркадните ритми. Целта на този механизъм е да подготви тялото за повтарящи се събития, включително приема на храна. Активността на биохимичните реакции зависи от времето на деня, през което се приема храна, съобщава Актуално.

Закуска – От 7:00 сутринта до 9:00 сутринта е пиковото време на стомаха, когато тялото е най-ефективно при усвояването на протеини. Следователно закуската трябва да бъде протеинова. Кашата не е протеин.

Обяд – От 13:00 до 15:00 ч. тънките черва са най-активни и това е най-подходящият период за обяд и почивка. Китайският лекар съветва през този период да се храните до насита – без да преяждате, но и да не се ограничавате против волята ви. Тялото трябва да получи пълна порция хранителни вещества: протеини, мазнини и въглехидрати.

Вечеря – Вечеряйте не по-късно от 17:00 – 19:00 часа, когато бъбреците са най-активни. Вечерното преяждане увеличава натоварването на далака и стомаха през нощта.

Според древните китайски лечители хората, които ядат малко на вечеря, могат да доживеят до 99 години.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева