Климатолог посочи с колко градуса се е затоплил месец март за последните 30 години у нас

48
Снимка: Мердин Берберов, "Нова Вест"

Все повече температурни аномалии и безпрецедентни ситуации започват да са налице в световен мащаб. Оказва се например, че средната температура на въздуха през март 2023 г., в световен мащаб, е вторият най топъл до момента

Средната температура на въздуха през март 2023 г. в глобален план е с 0,51°C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,70°C по-топъл от предишния климатологичен период (1981 – 2010 г.), според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тази аномалия нарежда тазгодишния март на второ място в класацията за най-топъл март и е с близки, но малко по-високи стойности от следващите най-топли в тази класация 2017, 2019 и 2020 г. За последните 10 години глобалната температура се е повишила с 0,21 °C. Това пише в своя статия за Климатека Симеон Матев.

В Европа месец март 2023 г. беше по-топъл от нормалното

Положителната аномалия спрямо средната за периода 1991 – 2020 г. възлиза на 0,86 °C, като тази стойност е далеч от стойността на най-топлия март, отбелязан през 2014 г. През последното десетилетие средната мартенска температура се е повишила с 0,38°C.

През март времето на континента беше динамично с бързи и чести смени на въздушни маси с различен произход. Въпреки това в по-голямата част на Европа средните температури бяха по-високи, като особено голяма е положителната аномалия в Прикаспийската низина.

В голямата част от България през март бяха отчетени по-високи температури от средните за периода

В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечното отклонение от нормата е било между 1 и 2 °C (спрямо периода 1991 – 2020 г.), според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположените автоматични станции. В югозападните райони и в повечето планински райони средните месечни температури са били близки до нормата, но с няколко десети по-топли.

За последните 30 години месец март се е затоплил с около 0,8 °C в България.

Въпреки по-топлия от нормалното тазгодишен март, аномалията му е далеч от най-топлия март от началото на века, регистриран през 2001 г. Справка в архива на НИМХ показва, че през ХХ в. най-топъл март е бил отбелязан през 1947 г. Ненадминат по студ остава март от 1907 г., когато на много места в Северна България снежната покривка е била между 20 и 31 дни от месеца. През този век най-студеният март е бил отчетен през 2003 и 2022 г.

Изминалият март не се откроява с големи температурни аномалии, но през последните дни от месеца в по-голямата част от страната бяха отчетени минимални температури под нулата. Такива се случват често по това време на годината, но особеното тази година е, че в Източна България температурите се понижиха на места до -8 °C. Тези стойности нанесоха увреждания по нацъфтелите и завързали овошки. Според някои стопани в Русенско и Силистренско пораженията върху кайсиевите насаждения достигат до 100%. Трябва да се отбележи, че вина за тези големи поражения имат освен ниските стойности на температурите, но и регистрираната най-топла зима, която провокира по-ранно развитие на земеделските култури и по този начин те станаха по-уязвими.

По публикацията работи: Пламена Сутева