За случая с транспортираната по въздух родилка: Проговори командирът на спасителния полет (ВИДЕО)

75
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Припомняме, че навръх Великден се проведе спасителна евакуация по въздух. За целта бе вдигнат военнотранспортен самолет „Спартан“, който транспортира родилка в тежко състояние, от Сливен до София. Жената е в критично състояние – с масивна кръвозагуба, като и в момента лекарите се борят за нейния живот.

В ефира на Nova News, капитан Евгени Златанов, командир на спасителния полет разказа как е протекла организацията.

Вдигнаха „Спартан“ навръх Великден: Родилка се нуждаеше от спешна помощ

„Сигналът за родилка в критично състояние от Сливен получихме в 13 часа в неделя. За половин час всички се събрахме на работа. Излетяхме в 15:50, за 40 минути бяхме в Безмер”, заяви капитан Златанов.

По думите на помощник капитана старши лейтенант Калоян Атанасов, авиоекипажът е изчакал действията на медиците. Междувременно те са подготвили самолета за следващия полет.

„Турболенция имаше на отиване към Безмер, на връщане времето се бе стабилизирало”, каза капитан Златанов. Той допълни, че тяхната авиобаза дава постоянни дежурства за случаи с медицинска евакуация.

От началото на годината има 7 случая, при които се налага медицинска евакуация. „Нашата база дава дежурства за аварийно спасително осигуряване. Има назначен екипаж, група за подготовка, шофьори”, обясни капитан Златанов.

По публикацията работи: Пламена Сутева