Гастроезофагеален рефлукс: Kакво представлява, какви са проявите му и как да се справим с него?

189

Начинът на живот е важен за справяне с гастроезофагеалния рефлукс: 5-те правила за предотвратяване и симптомите. Mоже да се определи като гастроезофагеална рефлуксна болест. Самото име определя проблема. 

Това е картина, при която стомашното съдържимо присъства в хранопровода поради неправилно функциониране на гастроезофагеалната клапа, което позволява освобождаването на малки количества солна киселина, произведена от стомаха по посока на хранопровода в храносмилателната фаза, причинявайки лезии на лигавицата на варира. Рефлуксната болест нараства с напредване на възрастта, достигайки пик между 40 и 50 години.

Какво се случва при страдащите от рефлукс?

Проблемът е в несъвместимостта. Както се случва с нас, когато човек просто седне отгоре му и затова не издържаме, така и киселинното съдържание на стомаха просто не пасва на тънката лигавица на хранопровода. Което очевидно страда, ако влезе в контакт със стомашна хиперкиселинност .

Ако тази „връзка“ продължи във времето, преодолявайки границите на физиологията и „толерантността“ на лигавицата на хранопровода, дискомфортът започва. И ние не говорим само за парене, което отива нагоре по гърдите, зад гръдната кост. Често повишаването на киселината причинява симптоми, които е трудно да се свържат с повреда на клапа, кардията, която обикновено трябва да се затвори, когато стомашната киселина се върне, предаде “dilei.it.“

Какви са симптомите на езофагеален рефлукс?

Рефлуксната болест е свързана с голямо разнообразие от симптоми, свързани с различни системи (гърди, гърло, бял дроб и черва) с такава интензивност и честота, че силно компрометират качеството на живот на пациентите, което често изглежда по-лошо от това на пациенти с хронични патологии. тежка. Що се отнася до класическите нарушения, засягащи хранопровода, киселините и киселинната регургитация, особено ако са засилени от приема на храна, флексия на торса и легнало положение, се считат за типични симптоми на това състояние. Киселините са усещане за парене, което се излъчва от горния край на епигастриума към гърлото, по ретростерналната област. Обикновено е интермитентен и може да се определи от приема на дразнещи вещества (например портокалов сок). Под регургитация разбираме връщането на стомашно съдържимо в устата, често придружено от усещане за киселинност или горчив вкус в гърлото, парене на езика или устните, усещане за лош вкус в устата. 

Рефлукс и хиатална херния, каква е връзката?

Хиаталната херния е много често срещано състояние, което често не причинява никакви смущения и се открива случайно. Това е много често срещана анатомична промяна, характеризираща се с преминаването на малка част от стомаха над диафрагмата, големият мускул, който разделя гръдния кош от корема. Когато възникне тази ситуация, стомашният сок естествено се връща обратно към хранопровода и може също – но не винаги – да причини различни заболявания, на първо място силно усещане за парене. Произходът на проблема не е особено прост, въпреки че понякога хернията се развива поради вроден проблем или след травма. Важното е обаче да разберете за какъв вид херния става дума. Всъщност има два вида хиатална херния: плъзгащата се, която може да се открие рентгенологично при четирима от десет души и е много по-често срещана от втория тип херния, тази, наречена параезофагеална.

Как да се справим с гастроезофагеалния рефлукс?

За да се противодейства на симптомите, е необходимо преди всичко да се съсредоточите върху начина на живот . Има прости навици, които могат да помогнат. Трябва да спрете да пушите, да контролирате теглото си, да не носите тесни дрехи, особено в долната част на корема (внимавайте за колани и клинове), да избягвате прекомерни физически усилия, но в същото време да практикувате редовна физическа активност. По отношение на храненето, особено при наличие на хиатална херния, човек трябва да се опита да не „претоварва“ храносмилателната система прекомерно с храна, така че може да е полезно да разделите храненията, като също така се съсредоточите върху две закуски. В останалата част е препоръчително да избягвате пържени храни и като цяло прекалено сложни ястия, особено ако са богати на мазнини. Сред храните, които трябва да се избягват за тези, които страдат от рефлукс, трябва да помним списъка с „рефлуксогенни“ храни : зеленчуци като домати или цитрусови плодове, за да стигнем до шоколада. Също така е добре да не изобилствате с подправки, от индийско орехче до лют червен пипер и къри, и по-общо с храни, които имат кисел вкус. И накрая, освен ограничаването на алкохола и газираните напитки, страдащите от рефлукс трябва да забравят за чая.

Пет съвета за борба с рефлукса:

  • Ограничете прекалено сложното готвене, като предпочитате храни, приготвени на пара или във фолио, пред ястия, които вместо това изискват други методи на приготвяне.
  • Яжте бавно и не забравяйте да дъвчете всяка хапка дълго време, като удължите престоя си на масата, за да избегнете прекомерно натоварване на мускулите на хранопровода.
  • Не лягайте веднага след хранене, а го вземете поне два часа преди лягане. Това предотвратява киселинния рефлукс от стомаха.
  • Повдигнете таблата с поне десет сантиметра. По този начин всяка регургитация се бори по-добре благодарение на гравитацията, която предотвратява повишаването на киселината.
  • Избягвайте коланите и дрехите, които са твърде стегнати на корема, които могат да притиснат вътрешностите и следователно да улеснят появата на рефлукс поради „натискане“ отдолу.

По публикацията работи: Велислава Велева