Блестящ триумф за България: Наш плувец завоюва златото, въпреки че е с присадено сърце и бъбрек (СНИМКИ)

251
Снимка:Facebook/Г.Пеев

Георги Пеев завоюва титлата по плуване на 100 метра бруст на Световното първенство за трансплантирани, което се провежда в Пърт, Австралия. Той споделя развълнувано, че е отипъл на състезанието не за медали и победи, а най-вече затова света да види, че и в България има хора като него, които въпреки трудностите се борят докрай.

Хасковлията се поздрави със златото в категорията при мъжете от 40 до 49-годишна възраст. На шампионата за трансплантирани участват плувци от 45 държави. Част от форума е и Огнян Ганчев, който остава пети на 50 метра гръб в категорията между 60 и 69 години. Двамата са единствените ни представители. Те не пропуснаха да благодарят на семействата, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепилите финансово и с екипировка.

Утре Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев – 100 метра гръб. Пеев е първият българин, който е трансплантиран с два органа (б.а. сърце и бъбрек) и има 5 медала от европейски първенства за трансплантирани, докато Ганчев най-дълго преживелият българин с присъдено сърце и най-възрастният трансплантиран. В момента е на 63 г.

„Аз съм за първи път на световно първенство и да си призная честно аз дойдох не за медали и призове, а дойдох с надеждата, ако може, в България да разберат, че има такива като мен и те се борят, и искат да има повече трансплантации и повече реализирани донорски ситуации, обясни той пред бТВ. Самият Пеев решава да участва за първи път на световното първенство за трансплантирани, като за целта използва лични средства и подкрепа от спонсори.

„Аз не се надявах, че ще плувам финал, камо ли да стана първи. Конкуренцията беше ужасяваща. Англичаните днес бяха със 7 масажиста, а ние в Пърт сме аз, Огнян Ганчев и неговия син Мирослав, за да има един здрав човек с нас все пак. За мен е по-важно България да се събуди и да има промяна“, допълва Пеев.