Решиха съдбата на известен руски журналист, сочен като критик на Путин

52
Koлаж: Нова Вест

Московският градски съд осъди на 25 години в колония със строг режим известния журналист и опозиционер Владимир Кара-Мурза по обвинение обвинен в държавна измяна, разпространение на недостоверна информация за руската армия и дейност в “нежелателна организация”.

Прокуратурата поиска наказание именно от 25 години затвор. Владимир Кара-Мурза беше задържан през април миналата година. Оттогава се намира в следствения арест. Първоначално беше обвинен в разпространение на доказано недостоверна информация за руската армия.

Впоследствие прокуратурата добави още две обвинения – за държавна измяна и за дейност в “нежелателна организация”. През октомври трите дела бяха обединени в общо наказателно производство. Според версията на следствието по време на публично изказване в Съединените щати опозиционерът е обвинил руската армия в използването на забранени средства за водене на бойни действия.

Съдебните прения приключиха на 7 април. Тогава Кара-Мурза се възползва от правото си на последна дума и заяви: “Единственото, за което се обвинявам е, че за дългите години на политическата си дейност не успях да убедя достатъчен брой мои сънародници и политици в демократичните страни каква опасност носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл”.

По публикацията работи: Велислав Велева