Мика Зайкова: Човек с 504 лв. пенсия е беден, а с 505 е богат ли? Не, не е

152
Кадър:vbox

По думите на Мика Зайкова, финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет – оптимистичен, песимистичен и един, с който да влезем в еврозоната през 2024 г. Tя добави още, че какъв бюджет ще бъде приет, зависи от това дали ще имаме стабилно правителство.

“Какъв бюджет ще бъде приет зависи от това, дали ще има правителство”. Това заяви икономистът Мика Зайкова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Увеличението с 12% на пенсиите е съгласно правилото и е пределна възможност. Ние и сега ползваме дефицита в осигурителната система, ядем парите на младите хора. Вместо тези над 50% да отидат за здравеопазване, за образование, ние ги взимаме, няма от къде другаде да вземем пари”, каза Зайкова и допълни, че колкото и бързо да растат пенсиите, те са под линията на стандарт на живот. „Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева”, обясни Зайкова.

Трябва да бъдат спрени субсидиите за електроенергия. „В България има още едни субсидии – водните. Ние не плащаме субсидии нито на населението, нито на бизнеса. Ръстът на цената водата надминава 40-50%, а в североизточните райони е много по-висок”, каза Зайкова. „Според вас човек с 504 лева пенсия е беден, а с 505 е богат ли”, запита икономистът и отговори: „Не е”.

Зайкова припомни, че от 8,3 млрд. лева от бюджета за капиталови разходи само 1 млрд. лева наистина е похарчен за капиталови разходи и допълни, че депутатите не са разрешили прехвърляне на средства.

В доклада на ОИСР се призовава заплатите да растат, защото разликата с останалите държави от ЕС е драстична, каза Зайкова. „Цените и от Англия, и от Германия, и от която и да е страна от ЕС, са високи”, заяви тя и обясни, че освен мито, има транспортни разходи за вносните стоки.