Гордост за България: Поредна трета европейска титла за родния щангист Ангел Русев (СНИМКИ)

168
Снимка:Facebook/Sportal.bg

Ангел Русев спечели трета поредна европейската титла в категория до 55 кг на първенството в Ереван (Армения). Той събра двубой от 250 кг. (109 кг в изхвърлянето, 141 кг в изтласкването). 

Българският щангист Ангел Русев стана европейски шампион в категория до 55 кг на първенството по вдигане на тежести в Eреван.

Второто място остана за Рамини Шамилишвили от Грузия с двубой от 249 кг (113 кг; 136 кг), а бронзът завоюва Валентин Янку от Румъния с резултат от 245 кг (109 кг; 136 кг). , предаде “Sportalbg.“

В категорията имаше още един българин – младият Денис Данев, който също се представи много добре и се нареди на 6-а позиция.  Резултатът на Данев е от 222 кг в двубоя, а в отделните движения той постигна 96 кг в изхвърлянето и 126 кг в изтласкването.

Русев извоюва европейската си титла във второто движение, когато дори не се наложи да прави трети опит. Той стартира със 135 кг, с които нямаше никакъв проблем, след това увеличи на 141 кг и също вдигна успешно. Румънецът Валентин Янку също заяви 141 кг във второто движение, които вдигна, но журито преразгледа опита му и се видя пристъпване с щангата. Което означаваше анулиране на опита му. Така той остана със 136 кг, а сребърното отличие в двубоя отиде у грузинеца Рамини Шамилишвили, който стартира със 132 кг. След това обаче вдигна 136 кг от втори опит. Иначе първото движение беше за грузинеца, което той спечели със 113 кг. Тук Ангел Русев стартира със 105 кг, които преодоля с лекота. След това обаче сбърка на 108 кг.

Треньорският щаб на България взе решение да рискува директно на 109 кг, което се оказа в последствие и правилно решение. И макар Русев да се размина с бронза в движението, то този резултат му помогна много за крайната победа.

По публикацията работи: Велислава Велева