Последен шанс да боядисате яйцата: Какво още се прави днес

74
Снимка: Pixabay

Днес, на Велика събота, още преди изгрев слънце, се месят великденските обредни хлябове или както всички ги знаем – козунаци. С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. Хлябът не се реже, а се разчупва, защото се смята, че той има душа.

Традицията повелява през нощта на събота срещу неделя да се ходи на църква за тържествена литургия. Когато зазвънят камбаните се поздравява с „Христос Воскресе!”, а отговорът е „Воистина Воскресе!”. Пожелават се здраве и щастие, пали се свещ и се носи мълчешком до вкъщи, предаде Дарик.

По великденските празници всяка къща е почистена, украсена, хората се обличат с нови дрехи – символ на новия живот през пролетта и възкресението на Христос, а трапезата е отрупана с вкусни ястия и сладкиши. На този празник в повечето градове у нас се яде агнешко месо. То се свързва с Христовата смърт, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне.

В събота, два часа преди полунощ, започва службата в православната църква. На нея ходят всички като носят със себе си по едно боядисано яйце. Когато свещеникът обяви възкресението на Христос, всички се поздравяват и заедно с това прекратяват великденския пост като изяждат яйцето.