Как да различим родното от вносното агнешко и каква е цените му в други държави?

83
Снимка: Pixabay

През последните седмици, които ни водят към най-светлия християнски празник Великден, темата свързана с агнешкото месо излиза на преден план. Много търговци и потребители заявяват, че месото се внася от съседни напи страни. Как можем да го разпознаем, какви са разликите в цените с миналия Великден, сега ще направим едно обобщени.

  1. “Агнешко месо на българския пазар бива няколко вида, основното от които е охладеното месо. Това заяви наскоро д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“. Като цяло цените в търговската мрежа на основните продукти, които слагаме на трапезата на Великден са повишени с около 20%. У нас цената на агнешкото за килограм е между 20 и 29 лв. за килограм.

През последните седмици навсякъде из интернет пространството циркулира темата за агнешкото от Македония и съседна Сърбия. Според родни търговци обаче, има няколко фактора, по които то се различава от родното:

  • вносното месо трябва задължително да има червен печат, или подобие на печат задължително в червен цвят;
  • българското агнешко месо е обозначено винаги със син цвят;
  • трябва да се обърне внимание и на цвета на агнешкото – то трябва да има по-свеж, розовеещ цвят, макар че тук можем да се заблудим, тъй като някои търговци използват специални компоненти, наречени “фрешове“, с които се пръска месото, за да изглежда добре отгоре, но след покупка се вижда че отдолу е потъмняло, т.е може би е престояло доста във витрината;
  • месото се оглежда внимателно и от двете страни;
  • най-добре е да се пита лично и търговеца от кога е месото;

2. Ето едно сравнение от изминалата година: 

– Средната изкупна цена през октомври 2022 г. при живо тегло е била 8.68 лв за кг, агнешкото месо на едро е било – 21.33 лв и агнешко месо на дребно – 22.30 лв, на годишна база имаме повишаване на изкупните цени на живо с 34.4%, агнешко месо на едро 30.1% и на дребно 36.3%.

– Днес изкупвачите предлагат по 4 и 5 лв. за килограм живо тегло, ако агнетата са до 35 кг, и са готови да ги вземат от място, ако животновъдите имат за продаване повече от 100 броя. Самите овцевъди обаче не са съгласни да продават на цени под шест лева за килограм. Някои прогнозират още по-голям срив в цените и практическа невъзможност младите животни да бъдат продадени по време на Великденската кампания.

3. Как върви агнешкото в други държави?

Ирландия: 

През последните пет седмици цената на агнешкото в Ирландия върви нагоре и за тези седмици бе регистрирано увеличение с 18.40 евро на глава /за 23 лв/кг труп/. Няма нищо за чудене, защото от началото на годината в Ирландия вече са заклани над
700 000бр агнета, като седмично се колят по 50-60 000 агнета и то какви агнета. Всичките еднакви, не само по цвят, а и по килограми.  Увеличенията на цените са свързани предимно с търсенето, тъй като седмично закланите  овце и агнета  са се увеличили в съответствие с нарастващите цени. В тази връзка преработвателите призоват фермерите да не изпращат нестандартни агнета и добавиха, че лошите агнета ще бъдат оценени на по-ниска цена.

Предлаганата цена от купувачите е 6,70 евро/кг плюс 10 цента/кг бонус за осигуряване на качеството (QA), с което предложението им достига месо 6,80 евро/кг./трупно/ при тези условия се плащат агнета  до 23 кг кланично тегло.

Италия:

Флоренция 11-03-23 – Агнета – 8-12 кг -наши / 3,55 евро/кг
Каляри 09-03-23 – Агнета – 8-12 кг -наши / 3,30 евро/кг
Фоджа 09-03-23 Агнета – 8-12 кг -наши / 4,25 евро/кг
Г росето 09-03-23 Агнета – 12-20 кг -наши / 3,05 евро/кг
Г росето 09-03-23 Агнета – 8-12 кг -наши / 3,55 евро/кг
Макомър 09-03-23 Агнета – 8-12 кг -наши / 3,15 евро/кг

Още през месец февруари, първи оферти свързани с цените на агнешкото дадоха румънските овцевъди. При тях тази година агненето е започнало по рано и те смятат, че агнетата им ще са готови за Великден, който тази година ще се празнува на 9 април за католиците, а нашия ще е на 16 април.

Румънските овцевъди тогава са прогнозирали, че цената тази година ще се увеличи в сравнение с миналата година – както на живо тегло така и трупно. Те имат алтернативата да ги продадат на арабския пазар.

Повече от година търсенето на местни агнета се увеличава. В резултат на това цените на производител се повишават. Благодарение на това приятно развитие в Австрия и Европа цените на агнешкото месо са се повишили  в сравнение с предходната година.

Причини за това могат да бъдат:

  • Международният поток от стоки се измести
  • Броят на овцете също намалява в големите страни, производители на агнешко месо: Тенденцията за намаляване на отглеждането на овце в Нова Зеландия, се запазва в продължение на много години: Към 30 юни 2021 г. все още се отглеждат около 25,8 милиона овце. Общо Нова Зеландия е загубила 17% от овцете си през последните десет години. През 1982 г. са преброени максимум 70 милиона броя. Причината за масовия спад са  все по-тежките периоди на суша (изменение на климата), а  също и преминаването към месодайно говедовъдство.
  •  Броят на овцете също намалява в Европа. Изправени сме пред решаване на задачата – голямо търсене на агнета и намаляване броят на отглежданите овце. В някои държави вече започват да правят програми за увеличаването на овцете. Първите стъпки са плахи и „малки“ – например в Австрия  отпускат 500 евро при „раждането“ на нова овцеферма. Така че ще мине доста време докато в тигана „заблести“ хубавото агнешко.

От националната овцевъдна компания уверяват, че драстичен скок в цените на агнешкото не се очаква. Въпреки това търговците все още се въздържат да зареждат агнешко месо. За великденските празници доставки ще има, но в повечето магазини ще са по предварителна заявка на клиента.

4. Рецепта за свежи агнешки ребърца със зелен лук:

Начина на приготвяне:

С остър нож или сатър нарежете ребрата на малки парчета. Не отстранявайте костите. След като агнешкото се сготви ще се отделят много лесно. Загрейте мазнината и запържете месото до златисто от двете страни.

Добавете лука и малко вода, колкото да не загаря гозбата. Задушете на тих огън докато месото омекне напълно. По време на готвене, ако е нужно доливайте по малко вода, но бъдете внимателни. Течността не трябва да е много. В противен случай месото ще започне да се вари вместо да се задушава.

Прибавете магданоза и джодена. Гответе още 2-3 минути и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте ястието топло.

По публикацията работи: Велислава Велева