Борел: Ще бъде трудно, ако не и невъзможно ЕС да се довери на Китай

50
Снимка:Twitter/ @JosepBorrellF

По думите на ръководителят на европейската дипломация – Жозеп Борел, за Европа ще е трудно да се доверява на Китай, ако Пекин не се опитва да намери политическо решение на украинската криза, базирано на изтеглянето на Русия от украинската територия.

Това е част от реч, която се очакваше Борел да произнесе пред център за анализи в Пекин днес. Той обаче се принуди да отмени посещението си в Китай, след като се разболя от COVID-19. Подготвените изказвания бяха публикувани на сайта на ЕС.

„Ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, за ЕС да поддържа отношение на доверие с Китай, което бих искал да видя, ако Китай не допринася за търсенето на политическо решение, основаващо се на изтеглянето на Русия от украинската територия“, казва Борел.

„Неутралността пред лицето на нарушението на международните норми не вдъхва доверие“, добави той, като отправи призив към китайския президент Си Цзинпин да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, както и да предостави повече хуманитарна помощ на украинския народ. Припомняме ви, че Си се срещна с руския президент Владимир Путин два пъти, но не е разговарял със Зеленски, откакто Русия започна нашествието си в Украйна, определяно от Москва като „специална военна операция“, през февруари 2022 година.

По публикацията работи: Велислава Велева